I Puerto Princesa lyckades vi fånga både äventyr och stunder av lugn. Efter vår ankomst till Munting Paraiso begav vi oss raskt iväg mot stadens centrum - en härligt lång promenad på en gata full av små butiker, tricycles och restauranger. Vårt första mål var ett café som heter Eightynine. Västerländsk stämning och mycket, mycket gott kaffe. En välbehövlig lyx. Eightynine kom vi att besöka totalt tre gånger under vår vistelse i Puerto Princesa, så bra var det!
 
Under fortsatta utforskningen av staden såg vi flera stånd där det såldes styckbitar från helgrillad gris, vi passerade den byggnad som kallas Puerto Princesas "China Town" och vi besökte varuhus för att inspektera annorlunda priser och utbud. Något av det absolut roligaste vi såg på hela upptäcksfärden var soffavdelningen inne på ett stort varuhus. Varenda sittplats i varenda soffgrupp på hela våningsplanet var upptagen av en gigantisk nallebjörn. Det hela var så absurt - vem kom på den idén egentligen? 
 
Under vår andra dag (efter en god frukost på Eightynine) kom vi överens med en tricycleförare om att köra oss till Nagtabon Beach, vilket ligger en dryg timmes färd från centrala Puerto Princesa. Åkturen var (precis som väntat) skumpig, högljudd och ganska långsam. Väl anlända till Nagtabon Beach insåg vi dock att åkturen varit värd det. Jag skulle inte kröna stranden som den vackraste, mest tropiska eller mest upplevelserika strand jag varit på. Men den hade absolut sin charm. Jag har svårt att sätta ordet på varför. Flera saker troligtvis. Stranden var enorm. Vattnet var långgrunt och varmt, utan stenar eller annat skräp i vid strandkanten. I proportion till dess storlek var där oerhört lite folk, men inte så lite att det kändes öde - tvärtom. Det var precis lagom med turister för att vi skulle känna oss trygga men samtidigt så lite folk att vi vågade lämna våra saker på stranden och gå och bada i havet tillsammans. Det blåste en aning vilket gjorde att solandet härligt. De två restaurangerna som fanns erbjöd vatten, frukt och lite annat. Hela upplevelsen kändes trygg, genuin och behaglig. Vi hade en riktigt bra dag! 
 
På kvällen hade vi bokat bord på Kalui. I Lonely Planet omämns denna restaurang tillsammans med fyra andra restauranger i en separat lista över väldigt besöksvärda restauranger i Filippinerna, tillsammans med löftet om "a meal of a lifetime". Sammanfattningsvis var det ett spännande ställe med prisvärd mat. Någon matsensation var det inte. 
 
Vår sista heldag spenderade vi huvudsakligen vid hotellets pool. Jag hade en bok att läsa klart och generell avkoppling att ta igen. Fram emot kvällningen åkte vi på en tur för att se eldflugor. Turupplevelsen i sin helhet förtjänar en hel del kritik men de små glimtar vi faktiskt fick se av eldflugorna var någonstans ändå värt det. I nattens mörker, upplyst av en lysande fulmåne, åkte vi på en skogsomsluten flod. I flera av träden satt stora familjer eldflugor. De fanns inte överallt utan hade enskilda träd de huserade i. Men dessa träd vad magiska. Som om de var bebodda av tusentals glimrande stjärnor. 
 
Första besöket på Eightynine, Puerto Pricesa, Palawan
 
En cool väggmålning, Puerto Princesa, Palawan
 
Soffavdelningen på ett varuhus vi spontanbesökte - så himla skumt! Puerto Princesa, Palawan
 
Andra besöket på Eightynine, Puerto Princesa, Palawan
 
Så mumsigt kaffe och sååå god frukost. Det vi äter här hette "hanover toast", Eightynine café, Puerto Princesa, Palawan
 
Nagtabon Beach, Palawan
 
Vår lunch, Nagtabon Beach, Palawan
 
Denna bild hintar om strandens storlek (den var lika lång åt andra hållet), Nagtabon Beach, Palawan
 
Chauffören hade vi hela dagen, medan vi gottade på stranden slog han läger i skuggan och väntade där tills vi var redo att åka hem, Nagtabon Beach, Palawan
 
Förrätter på Kalui Restaurant, Puerto Princesa, Palawan
 
Varmrätt på Kalui Restaurant, Puerto Princesa, Palawan
 
Jag blev helt till mig av att de hade en handmålad kopia av Gustav Klimts "the Kiss", Kalui, Puerto Princesa, Palawan
 
Chill vid hotellpoolen, Munting Paraiso, Puerto Princesa, Palawan
 
Jag till och med badade! :D Munting Paraiso, Puerto Princesa, Palawan
 
Båten som tog oss över vattnet till en mindre båt, som i sin tur åkte in i kanalerna bland alla eldflugor, Puerto Princesa, Palawan
 

Kommentera

Publiceras ej