Idag ska vi ut och resa igen! Vi samlar ihop vårt pick och pack och sätter oss på första båten kl. 09.55 mot Möja. Möja är favvisön från förra skärgårdstrippen och vi ser fram emot att upptäcka lite av det vi inte hann med förra gången.

Vi besöker kyrkan vid Berg och sommarprästen inviger oss i kyrkans historia. Tydligen fanns det ett kapell på ön redan på 1600-talet men det förföll i samband med ryssarnas invasion av skärgården 1719. Sverige förlorade ju sitt stormaktstid mot Ryssland 1718 när Karl XII dog. Därefter var relationen mellan Sverige och Ryssland skakig, vilket bland annat ledde till att Ryssland brände ner en del bebyggelse ute i skärgården. Alla byggnader på Möja ödelades under juli 1719. Det enda som fick stå kvar var kapellet pga respekt för kristendomen. Det förföll emellertid då bybor tvingades bort från ön och ingen tog hand om den. I takt med att byborna kom tillbaka återuppbygges öns olika funktioner. Kapellet var i för dåligt skick för att räddas och det byggdes istället en ny kyrkan, samma som vi besöker idag, år 1768. Kungamakten i Sverige, som bestod i Karl den XIIs syster Ulrika Eleonora och hennes tyske make Fredrik I, skänkte två mäktiga porträtt av sig själva till Möja i försoningsgest för att de under ryssarnas invasion hade skyddat Stockholm men struntat i skärgården. Dessa togs emot med blandade känslor av Möja-borna. Idag hänger de däremot i kyrkan.

Efter kyrkbesöket återupplever vi minnen från förra sommaren då vi åt och drack gott på Möjas Värdshus. Fulla i magen traskar vi runt i hamnen och hamnar tillslut på Möjas hembygdsmuseum. Även här får vi lära oss mycket om Möjas historia, den viktiga säljakten på försommaren, fisket, försäljningen av saltströmming och mycket mer. Guiden nämnde också att många på Möja förr i tiden livnärde sig på fisket. Det gör ingen idag, mer än Wikströms. Anledningen är att det knappt fanns fisk. Stora västkusttrålare från fiskindustrin fångar in bestånden innan de når öarna.

16.24 avgår nästa båt som tre timmar senare släpper av oss på Lidö. 19.30 avgår nästa. Strax efter åtta är vi framme på Arholma i Stockholms norra skärgård! En resdag, men helt klart en händelserik och värdefull sådan!

Någon som behövde en styrkekram efter besöket i kyrkan, Berg, Möja

Nostalgitripp (räknas det som nostalgi om minnet bara är ett år gammalt?). Iallafall - här är vi på återbesök på Möja Värdshus och njuter av god mat och gott lunch-Riesing. Berg, Möja

Mmm. Möja Värdshus, Berg, Möja
 
Berg, Möja

Hembygdsmuseet, Berg, Möja

Hembygdsmuseet, Berg, Möja
 
Välkomnar dimman och det sämre vädret, "mellanlandning" på Lidö brygga påväg mot Arholma
 
Vårt rum på vandrarhemmet med ett fantastiskt fönster ut mot vattnet utanför. Dimman tar lite udden av upplevelsen nu, bättre bilder kommer... Arholma Nord, Arholma

Utsikten igen, Arholma Nord, Arholma
 

Kommentera

Publiceras ej