Enligt väderprognosen skulle det bli regn idag, så vi var inställda på att spendera dagen i vandrarhemmets allrum bland alla sällskapsspel. Istället får vi 27 grader och sol.

Efter en lugn förmiddag går vi en guidad tur på Arholma batteri. Det är en gammal militäranläggning med kanoner som tillsammans med flera andra kanonposteringar ute i skärgården fungerar som ett skydd mot anfall från vattnet. Tydligen är Kapellskär en bra hamn att lägga till i om en fientlig makt vill angripa Sverige. De olika batterierna täckte tillsammans alla djupa farleder som fientliga fartyg skulle kunna tänkas välja.

Anläggningen är inte längre i bruk utan är idag ett museum. Det kommer inte heller i framtiden bli aktuellt att ta anläggningen i bruk, då tekniken är för omodern. Men rejält fräckt var det ändå att lära sig om den militäranläggning som cirkulerade runt en enda megakanon. Över 100 stationerade soldater, 35 projektiler i minuten. Även om kanonen använts i övning har den aldrig behövt skjuta skarpt.

Därefter beger vi oss på en cykeltur. Först blir det en fantastisk lunch på Dansbanan. Både mat, dryck och utsikt var superb. Cykelturen tar oss vidare ner i hamnen där vi äter glass och sedan vidare till Simesgården. Finns inte mycket mer att säga om den än att jordbruk varit viktigt här förr i tiden.

Efter cykelturen är vi så varma att vi måste stanna till vid en badplats nära Arholma brygga. Småfiskarna är löjligt roliga där de snuttar på våra ben, fötter och tår. Som såna pedikyrfiskar i asiatiska akvarium. Trodde inte det kunde upplevas i det vilda.

Kvällen avrundas på restaurangen på Arholma Nord. Fem sorters kött, olika tillbehör, rödvin och solnedgång. Bra dag!

Förväntansfull Jacob i till entrén till Arholma Batteri
 
Rejäla dörrar för att komma in i batteriet. Guiden var tidigare soldat i Anfibiekåren vilket var rätt fräckt! Han visste vad han snackade om, Arholma Batteri

Försvarsmaktens variant av Colaburkar-med-snöre, en telefontekniknik som sjukt nog fungerar! Arholma Batteri
 
Man skulle kunna tro att det är en vinkällare - men icke! Här staplades istället projektiler innan de lastades in i magasinen, Arholma Batteri

Kanonen, Arholma Batteri

På lunchbesök vid Arholma brygga med fin utsikt
 
Restaurang Dansbanan, Arholma Brygga

Fantastiskt god lunch, Dansbanan, Arholma Brygga

Jacob testar chokladmjukglass men konstaterar att vanilj är godare, Arholma Brygga
 
Cykeltur till Simesgården, Arholma
 
Vandrarhemmet som Jacob övervägde att boka, här hade vi säkert också trivts bra om det blivit så! Arholma

Strandhäng, vid badplats precis norr om Arholma Brygga, Ahlmansvikens gästbrygga, Arholma
 
Strandhäng, Ahlmansvikens gästbrygga, Arholma

Viken vi bor i och anläggningen Arholma Nord

Utsikten från vårt rum i Stormladan, Arholma Nord
 
Jacob chillar innan middagen, Arholma Nord
 
Delar en flaska rödvin från Chile till middagen, Arholma Nord

Sista timmen innan läggdags, Arholma Nord

Kommentera

Publiceras ej