När vi tog land på Finnhamn, skärgårdsresans tredje destination, började likheter och skillnader mellan de olika öar vi besökt hittills bli tydligare. På alla öar finns blandad löv- och barrskog, massor av blåbär och hallonbuskar, dammiga grusstigar, fyrhjulingar, röda hus med vita fönsterbleck och orangea eller grå tak, mjuka klippor ner mot vattnet, uppvärmda inlandssjöar, varma dagar, kalla nätter och mer eller mindre finklädda Stockholmsturister. Alla öar vi besökt har också haft riktigt bra restauranger, men det beror nog mycket på Jacobs gallring under planeringen.

Den största skillnaden jag upptäckt är den kulturella. På Möja var det tydligt hur lokalbefolkningen tog plats och aktivt välkomnade och tog hand om besökarna. Varje gång vi passerade en annan människa ”hejade” vi, precis som man gör ute i byarna i Skåne. Detta gällde framförallt på Möja, men nyanser av detta fanns även på Svartsö. På Finnhamn hejas det däremot inte. Detta är en idyllisk turistö, som köptes av Stockholm stad på 40-talet (men numera ägs av Skärgårdsstiftelsen) med avsikt att bevara naturen och hålla den tillgänglig för allmänheten. Boendena här är till för turisterna, hamnarna och fartlederna är fullproppade med båtar, och vandringsleder och stränder ligger naturnära. Inte finns det massa hus och annan infrastruktur här inte.

En mindre skillnad var att Svartsö hade lingonbuskar ihopblandat med blåbären. Det var så tydligt att de var stolta över dessa lingon, de var en stående punkt på frukostmenyn. Svartsö kändes också dyrare än de andra öarna, och då syftar jag inte enbart på deras fine-dining krog. Det var annat också, högre dagstaxa på cyklarna, 300kr för varsin macka och en glas i hamnkiosken osv.

Iallafall, här på Finnhamn har vi haft en härlig första dag. Vi tog direkt vårt pick och pack ner mot Ragnars Kiosk. Denna plats var en sådan man kan hänga på ett par dagar och bara njuta. Finaste stranden hittills, fullt av aktivitetsmöjligheter, en insjö kantad av massa vackra båtar, Stora Jolpan, - och sen Ragnars Kiosk med supergoda paninis och därtill det största utbudet av kulglass vi sett i Skärgården.

För 200kr för 4 timmar hyrde vi en roddbåt och tog sikte på en mer avskild badplats. Jacob navigerade skickligt undan för andra fartyg på fartleden och hittade snart en varm klippa i lä där vi spenderade nästan hela dagen med sol, bad och bokläsning.

På kvällen besökte vi öns enda restaurang, Krogen. Där åt vi supermumsig kantarelltoast, pilgrimsmusslor, röding m.m. Jag säger det igen, maten här är faktiskt något extra! Sen la vi oss i rättan tid och började ladda inför morgondagen!

Kommentera

Publiceras ej